Почти всички наши смартфони се базират на чипове с  .

...
Почти всички наши смартфони се базират на чипове с  .
Коментари Харесай

Изгревът на процесорната архитектура RISC-V може да направи ненужни ARM и x86

Почти всички наши смарт телефони се базират на чипове с . От друга страна, процесорната архитектура x86 господства при преносимите компютри, десктоп компютрите и сървърното съоръжение. Но в Съединени американски щати, Европа и изключително в Азия с доста бързи темпове пораства броят на фирмите, които обръщат доста огромно внимание на отворената процесорната архитектура, която носи името RISC-V .

Отвореността и безплатността само че този процесорна архитектура дават опция даже и на започващите компании да създават свои лични чипове без да заплащат скъпи лицензни такси, нужни за потреблението на фирмените архитектури. Така да вземем за пример, в случай че желаете да си създадете собствен личен ARM процесор, ще би трябвало предплатено да платите сума от 1 до 10 милиона $, както и да плащате такси в размер на от 0,5 до 2% от продажбите на този чип. Очевидно е, че поради тези суми, да създават ARM чипове могат единствено задоволително огромните компании, само че все пак тези немалки такси забавят тяхното развиване.

Отворената архитектура RISC-V е основана от учените от Калифорнийския университет – Бъркли и за първи път бе показана на необятната аудитория през 2010-та година. Подобно на ARM, х86 и другите процесорни архитектури, RISC-V е ISA – архитектура с избран брой процесорни команди, които дават опция на програмистите и на написания от тях програмен продукт непосредствено да ръководят компютърния хардуер.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР